3.1 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimentaţie după ceas

Alimentaţie după ceas

Puţini oameni ştiu cât de importantă este programarea corectă a meselor. Consumând alimentul corect la momentul potrivit, vă puteţi furniza energia zilnică necesară activităţii, arderii grăsimilor excedentare şi menţinerii unui tonus sănătos. Site-ul www.femeia.ro vă propune un ghid despre ce aţi putea mânca la anumite ore ale zilei.

Ora 7 a.m. – 9 a.m. Imediat după trezire, beţi un pahar cu apă pentru a vă „spăla“ rinichii. Apoi, pentru trezirea metabolismului, ar fi ideal să faceţi câteva exerciţii fizice. Pentru a funcţiona corect, muşchii au nevoie de combustibil. Mâncaţi un sandviş, aliment bogat în carbohidraţi, care vă va da energie instantanee. Puteţi consuma sandvişul cu orice garnitură, însă pâinea este cea care contează. După exerciţiul fizic, beţi sucuri de fructe, apă minerală sau ceai, pentru a înlocui lichidele pierdute prin transpiraţie.

Ora 9 a.m. – 11 a.m. Fructele cu aport energetic lent – piersicile, prunele şi strugurii – sunt în măsură să vă ofere energie constantă de-a lungul dimineţii. Tot acum este momentul potrivit pentru o doză de calciu; aşa că, includeţi în micul dejun produse lactate – lapte degresat sau iaurt. De asemenea, este bine să consumaţi cât mai multe cereale – alimente bogate în fibre.

Ora 11 a.m. – 1 p.m. Aproape de mijlocul zilei, nivelul energetic începe să scadă; semnalul e atunci când simţiţi că aveţi o nevoie spontană de odihnă. În acest moment aveţi nevoie de încă o gustare la amiază. Fructele cu aport spontan de energie (precum bananele), urmate de un carbohidrat cu „emisie“ energetică mai lentă, cum ar fi o brioşă, vă vor înviora instantaneu şi vă veţi bucura de un nivel de energie constant pentru orele de serviciu care v-au mai rămas.

Ora 1 p.m. – 3 p.m. În acest interval aţi putea consuma proteine slabe, precum carne de pui sau peşte, pentru a vă menţine nivelul de energie. Peştele este o hrană „cerebrală“ şi vă ajută să vă concentraţi toată după-amiaza. Mâncaţi şi o salată pentru a-i „procura“ organismului libera trecere la mineralele, vitaminele şi antioxidanţii de care are nevoie.

Ora 3 p.m. – 6 p.m. Spre sfârşitul după-amiezei, e momentul critic; v-aţi consumat rezervele strategice, iar lupta pe care aţi dus-o în timpul zilei se manifestă prin pofta de dulciuri. Ar trebui să alegeţi o gustare sănătoasă, de exemplu fructe uscate, şi nu napolitane… Beţi apoi apă şi ceai de plante îndulcit cu zahăr. (Nu vă faceţi probleme în privinţa zahărului; consumat cu moderaţie, nu e un duşman atât de feroce precum se spune).

Ora 6 p.m. – ora de culcare. Cina nu e doar cea mai relaxantă masă a zilei, dar şi cea mai potrivită pentru a savura legume proaspete sau gătite cât mai simplu. Mâncaţi pe săturate legume sau salate; iar dacă tot nu v-aţi potolit foamea, puteţi să adăugaţi puţină carne.

La masa de seară puteţi include şi proteine slabe, cum ar fi pui sau peşte, în măsură să „repare“ celulele afectate în timpul zilei. Dacă doriţi şi desert, nu vă faceţi mustrări de conştiinţă. Un nivel moderat de zahăr din sânge eliberează serotonina, care induce senzaţia de somn. Puteţi încerca o salată de fructe proaspete sau o îngheţată (fără grăsimi, dacă se poate).

Gustarea de la miezul nopţii

Unii cred că se îngraşă dacă mănâncă după ora nouă seara, sau dacă mai iau o gustare după o cină târzie, deoarece organismul nu mai e capabil să ardă caloriile. Dar dieteticienii nu pot aduce absolut nici o dovadă pentru a susţine acest lucru. Organismului nu puteţi să-i comandaţi când să se oprească, el nu se „închide“ noaptea, ci funcţionează chiar şi când dormiţi. Aşa că nu prea contează cât de târziu mâncaţi, tot veţi putea digera mâncarea fără să vă îngrăşaţi – cu condiţia ca aceste gustări să se înscrie în limitele dozei zilnice de calorii permise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU